keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Hyvät käytöstavat

Istuin eilen bussissa käytävän viereisellä paikalla. Yhtäkkiä mies vieressäni ikkunapaikalla alkoi tuijottamaan minua. Ajattelin että nyt ovat ripsivärit valuneet poskille vesisateen seurauksena, apua. Mies kuitenkin vain jatkoi tuijottamistaan. Hetken kuluttua tajusin, että hän haluaa jäädä pois seuraavalla pysäkillä! Olisiko "Anteeksi, jäisin pois" ollut liikaa vaadittu? Kansainvälisenä tyttönä olisin tajunnut myös "excuse me" tai "ursäkta"-sanonnatkin.

Kerran töihin kävellessäni näin vanhemman naisihmisen rollaattorin kanssa yrittämässä saada kaupan ovea auki. Riensin aika pitkältäkin avaamaan ovea rouvalle, kun huomasin että oven toisella puolella seisoi mies, joka ei tehnyt elettäkään auttaakseen rouvaa, katseli vain touhua. Olin niin pöyristynyt "herrasmiehen" käytöksestä, että meinasin alkaa läksyttämään häntä, mutta pidin kieleni kurissa. Jälkeenpäin harmitti.

Joskus ihmettelen eikö kaikille opeteta ihan pienestä pitäen hyviä käytöstapoja? "Huomenta", "kiitos" ja "ole hyvä" tuntuvat joillekin olevan varsinaisia kirosanoja. Että jos vaikka avaat suusi jossain sopivassa tilaisuudessa sanoaksesi huomenta hymyillen, voisi tapahtua kummia! Oven avaaminen, teitittely sekä vanhemmalle henkilölle paikan antaminen bussissa on jotain, mihin ainakin minut on opetettu. Samoin minulle ei olisi tullut koulussa myöskään mieleenkään haistatella opettajille, koska vanhempia ihmisiä tulee kunnioittaa. Se valitettavasti tuntuu olevan kuitenkin nykynuorten käytöksessä enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Tarkoitushan ei nyt toki ollut vuodattaa teille suotta pahaa oloani, vaan muistuttaa että hyvällä käytöksellä ja pienillä teoilla voi saada iloisen mielen ja ehkä jopa hymynkin aikaiseksi myös tuiki tuntemattomille kanssaihmisille! :)

Kivaa keskiviikkoa kaikille!

1 kommentti:

  1. Hei
    hyvä postaus joka tulee tarpeeseen. Hyvät käytöstavat ja toisten ihmisten huomioiminen tekevät ihmisestä viehättävän ja kauniin.
    Lisää herrasmiehiä ja ladyjä, jotka osaavat kiittää ja hymyillä kun saavat osakseen herrasmiehenl/ladyn kohtelua.

    Äitini opetti: if you want to be treated like a lady, act like one.

    VastaaPoista

Olisin iloinen jos jättäisit pienen kommentin vierailustasi :)